SAP Intelligent RPA

SAP Robotics Process Automation

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz RPA kavramı artık birçok şirket için aranan bir özellik olmaya başladı. Robotics Process Automation kavramını tanımlamak istediğimizde aslında gündelik hayatta rutin olarak yaptığımız standart işlemlerin otomize edilmesi olarak özetleyebiliriz. Ancak bunu iş süreçlerine yansıtmak istediğimizde daha derin tanımlamalar gerekebilir. KPMG firmasının yaptığı tanımlamaya göre (Bknz: youtube) Robotics Process Automation yani Robotik Süreç Otomasyonu;

RPA, belirli bir iş akışı ile anlatılabilen, standart bir veri yapısına sahip olan ve değişkenleri tanımlı olan süreçler için kullanılabilir. Çözümler kolay ve hızlı bir şekilde tasarlanır, test edilir ve uygulanır. Nispeten düşür bir yatırım veya harcama gerektirecek şekilde tasarlanmıştır.

Bu yazıda SAP tarafından üretilen Intelligent RPA ürününün trial versiyon üzerinden Desktop Studio ile Desktop Agent kurulumlarından bahsedeceğim.

İlk olarak eğer SAP Cloud Platform hesabınız bulunmuyorsa https://www.sap.com/products/cloud-platform.html adresi üzerinden Free Trial seçeneği ile hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra SAP Cloud Platform Cockpit üzerinden Enter Your Trial Account seçeneği ile kendi hesabınıza ait Cockpit alanına giriş yapın.

Trial hesabınız üzerinden Subscriptions sekmesi altında yer alan uygulamaların listelendiği bölüme giriş yapılır.

Mevcut liste içerisinden SAP Intelligent Robotics Process Automation uygulamasını aktifleştirmeniz gerekmektedir.

Uygulama detayına girdiğinizce Subscribe butonu ile RPA uygulamasını aktifleştirmiş olacaksınız.

Uygulamanın aktifleştirilmesinden sonra Cockpit sayfasına geri dönerek Security sekmesinden Role atamalarının yapılması gerekmektedir. Security sekmesi altından Role Collections butonu ile Role atamalarının yapılır.

New Role Collection butonu ile yeni role collection adını ve tanımını giriyoruz. Role Collection tanımlandıktan sonra oluşturulan new role isimle role collectiona tıklayarak bu collection içerisine Role tanımlaması yapıyoruz.

Uygulamayı aktifleştirdiğimiz için utgulamanın tanımlaması otomatik olarak karşımıza gelmektedir. Role Template Kısmından IRPAOfficer seçeneği ile role atamasını tamamlıyoruz.

Tekrar Cockpit sayfasında yer alan Security Sekmesi altında yer alan Trust Configuration alanından kendi Hesabımıza ait ID’mizi oluşturduğumuz Role Collection içerisinde tanımlanan Role ile eşleştiriyoruz. Böylelikle kendi hesabınıza ait kullanıcı kimliğiniz bu rol ile yetkilerine göre RPA üzerinde çalıştırılacaktır.

RPA için gerekli olan rol atamalarını tamamladıktan sonra artık RPA studio ile Cloud platformu arasındaki entegrasyonu sağlayacak olan servis için Service Key almamız gerekiyor. Bu işlem için tekrar trial account Cockpit sayfasına dönerek sol menü üzerinde yer alan Spaces sekmesine gidiyoruz.

Spaces alanı içerisinde isterseniz daha önceden tanımlı dev alanı içerisine veya yeni oluşturabileceğiniz space içerisine giriş yaparak Service marketplace üzerinden irpa-service-trial servisinden instance oluşturulması gerekmektedir.

irpa-service-trial servisini seçerek servis sayfası içerisindeki menüden instances sekmesinde new instance ile bu servisten bir instance oluşturuyoruz. Açılan pencerede herhangi bir giriş yapmanıza gerek yoktur. Next ile ilerleyerek servis instance’ı oluşturulacaktır.

Oluşturduğunuz service instance üzerine tıkladıktan sonra sol taraftaki menüde service keys alanından create service key butonuna tıklayarak Desktop Agent için gerekli olan servis bağlantılarını görebileceksiniz.

Cloud platformu üzerinde yapılması gereken uyarlamalar temel olarak bu kadar. Aşağıda vereceğim adres üzerinden Sap IRPA Desktop Studio ve Desktop Agent kurulumu yaparak yukarıda aldığınız service key ile Agent üzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz.

Desktop Studio Kurulumu : Link

Desktop Studio üzerinden algoritmalarınızı geliştirip robotlarınızı yaratabilirsiniz. Desktop Agent üzerinden ise daha önce yarattığınız robotlarınızı yönetebilirsiniz.

Kurulum işlemleri bittikten sonra Agent uygulaması aşağıdaki gibi bilgileri sizden isteyecektir. siyah olarak kapattığım alan trial account alan adınızdır. Servis bilginiz tanımlanıp eşleştikten sonra hana trial hesabınıza giriş yapmanızı isteyecek ve bu işlem sonrasında Agent uygulaması çalışacaktır.

Desktop Studio uygulaması ise aşağıdaki gibi görünmektedir.

Kurulum işlemleri bu kadar. İlerleyen zamanlarda RPA ile demolar yayınlamayı planlıyorum. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Paylaşmayı ve beğenmeyi ihmal etmediğiniz için teşekkürler 🙂


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s