Bir önceki yazımda SAP Intelligent RPA kurulumu konusunda detaylı bilgilere yer vermiştim. Desktop Studio ile ilk Hello World uygulaması ile bu yazıda RPA konusuna devam ediyorum. Aslında bu konuda yeni olduğum için öğrendiğim her aşamayı blog yazılarımda paylaşmak ve en azından bu konuda Türkçe kaynak açısından destek olmayı hedefliyorum. Gördüğüm kadarıyla Türkçe kaynak açısından büyük bir sıkıntı var aslında konu çok yeni olduğundan dolayı ingilizce kaynak konusunda da kısıtlı bir imkan bulunuyor.
Her yazılım geliştirici, işe ilk başladığında Hello World konusuyla bir giriş yapar ve ortaya çıkan o yazı küçük bir sevinç ortaya çıkartır. İşte bende RPA Desktop Studio ile ilk Hello World yazısını çıkarttığımda bu sevinci yaşadım 🙂
Desktop Studio’yu açıldığında üst menüde yer alan File -> New Project ile projemizi oluşturuyoruz.

New Project penceresinden Project Name, Title Client Name alanlarını dolduruyoruz.

Projeyi oluşturduktan sonra yeni bir workflow oluşturmamız gerekiyor. sol tarafda yer alan sekmelerde Workflow sekmesini açıyoruz. Daha sonra üst kısımda yer alan Application oku altından Workflow seçeneğini seçiyoruz.


Workflow oluşturulduktan sonra oluşturduğunuz isimle yeni bir workflow penceresi ve bu pencere içerisinde START alanı olduğunu göreceksiniz. Default olarak uygulama ilk çalıştığında bu aşama ile başlayacaktır. Daha sonrasında belirlediğiniz algoritmaya göre ilerleyecektir.
Hello World uygulamamız için START aşamsından sonra bir pop-up çıkartarak bu pop-up içerisindeki mesaja Hello World yazdırmak gibi basit bir algoritmamız bulunuyor. Bunun için sağ tarafta yer alan menü alanındaki Activities sekmesi altında iki tane sekme göreceğiz, Pages ve Activities. Bu alanda yer alan Activities sekmesi altında kullanabileceğiniz tool’ları göreceksiniz. Burada Popup seçeneği altında MsgBox aracını START butonu altındaki okun üzerine bırakıyoruz.


Workflow üzerine yerleştirdiğimiz Popup MessageBox’a ait uyarlamaları yapmak için message box üzerine iki kere tıklayarak sağ tarafta açılan Properties alanındaki zorunlu alanları aşağıdaki görselde yer aldığı gibi dolduruyoruz.

Artık basit algoritmamızı tamamladık ve ilk RPA projemiz çalıştırılmaya hazır. Üst taraftaki menüde yer alan Debug seçeneği ile uygulamamızı Debug modda başlatıyoruz.

Uygulamayı Debug modda açtığımda Desktop Debugger ekranı açılacaktır.

Şuan Debug Modda uygulamanın test olarak çalıştırılması için Desktop Agent üzerinden çalıştırmak istediğimiz Workflow’u run etmemiz gerekmektedir.


Test newWorkFlow seçeneğine tıkladığımızda ekranda Message Box belirecek ve Belirlediğimiz Texti içeriğinde görebiliyoruz. İlk uygulama için güzel bir başlangıç oldu.
Not olarak belirtmek istiyorum, eğer proxy kullanıyorsanız Desktop Studio ile Desktop Agent arasındaki bağlantı kurulamayabilir. Bu konuda Proxy’nin kapatılarak ilerlenmesini tavsiye ederim.
Yeni uygulamalar geliştirdikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Yazıyı beğendiğiniz ve paylaşmayı ihmal etmediniz için teşekkür ederim. Sonuçta paylaşılmayan bilgi çöptür…