SAP Maintenance Table & Transaction Code

SAP ‘de bakım tablosu oluşturmak ve bu tabloya transaction code oluşturmak için gerekli işlem adımlarına dair gerekli adımları derlemeye çalıştım. Bilindiği gibi, SAP’de standart tabloların yanı sıra kendi tablolarımızla işlem yapma ihtiyacı duyduğumuzda Z’li tablolar oluşturabiliyoruz. Bu tablolar üzerindeki key alanları ile diğer tablolar arasında ilişki kurabilir veya manuel girişler yapmak için tabloya bir ekran yaratabiliriz.

SAP’de bakım tablosu oluşturmak için ilk olarak SE11 transaction code’u ile birlikte açılan ekrandan DATABASE TABLE alanına, yaratmak istediğimiz tablonun adını yazıp CREATE butonuna tıklıyoruz.

Tablonun özelliklerini belirteceğimiz ilk ekranda, DELIVERY CLASS kısmına, oluşturduğumuz tablonun APPLICATION TABLE olduğunu belirttiğimiz A değerini giriyoruz.

Oluşturduğumuz bu tablonun bakım ekranı olacağını belirtmemiz gerektiğinden DATA BROWSER/TABLE VIEW MAINT. alanından DISPLAY/MAINTENANCE ALLOWED değerini seçiyoruz.

Tablonun hangi field’lara sahip olacağını belirtmek için FIELDS sekmesini seçerek tabloda tutacağımız alanların isimlerini ve data element’lerini belirtiyoruz.

Tablodaki alanları tanımladıktan sonra üst tarafta yer alan TECHNICAL SETTINGS butonuna tıklayarak tablonun diğer özelliklerini tanımlamamız gerekmektedir.

Technical settings sayfasında yer alan DATA CLASS Kısmına APPL0 değerini, SIZE CATEGORY kısmına tablonuzun tahmini olarak oluşacak boyut aralığını belirten değeri girmemiz gerekiyor. Bu örnekte 0 ile 7400 kayıt aralığına tekabül eden 0 değerini girdik.

Bu işlemlerin ardından sayfanın üst tarafında yer alan REVISED <-> ACTIVE butonuna tıklayıp SAVE butonuna tıklıyoruz. daha sonrasında tabloyu akifleştirebiliriz.

Tabloyu aktifleştirdikten sonra BAKIM Tablosu ayarlarını yapacağımız için, üst menüde yer alan UTILITIES sekmesindeki TABLE MAINTENANCE GENERATOR Alanını seçiyoruz. Açılan ekranda ki bilgileri doldurmadan önce, bakım tablosunun giriş yapılacağı ekranı barındıracak olan FUNCTION GROUP oluşturmamız gerekiyor. Bunun için hangi pakette işlem yapılıyorsa, o paket altında bir function group oluşturuyoruz.

Function Group’u oluşturduktan sonra mutlaka aktive etmeyi unutmayınız. Daha sonrasında, tekrar Table Maintenatnce Generator sayfasına dönerek, Yetki Grubu kısmına &NC& değerini ardından, Function group kısmına bir önceki adımda oluşturduğumuz Function Group adını veriyoruz. Bakım tablosunda kayıtların tekil olarak girileceğini düşünerek, Maintenance Type kısmına One Step seçiyoruz. Bu girişleri yaptıktan sonra Ekran Numarası oluşturmak için sayfanın üst kısmında yer alan Ekran Numarası/numaraları ara butonuna basarak, açılan pencereden Propose screen number(s) seçeneğini işaretleyip, Bakım Ekranı No. kısmında ekran numarası oluştuğunu göreceğiz. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra sol üst köşede yer alan beyaz sayfaya benzer butona basarak bakım ekranının tamamlanmasını sağlıyoruz.

Artık bakım ekranı oluşmuş bir tablomuz var. Ancak bu tabloya bu aşamaları tamamlayarak sadece SM30 transaction’u içerisinde tablonun adını belirterek giriş yapabiliriz. Sadece tek bir Tcode ile giriş yapmak için aşağıdaki adımlarda olduğu gibi oluşturduğumuz tabloyu bir transaction koduna bağlayabiliriz.

ilk olarak se93 transactionuna girerek işlem kodu alanına belirleyeceğiniz bir transaction adı girdikten sonra create butonuna tıklıyoruz.

Açılan pencereden short text alanını doldurup TRANSACTION WITH PARAMETERS ( PARAMETER TRANSACTION ) seçeneğini işaretliyoruz.

Açılan pencerede gerekli değerleri doldurmamız gerekiyor. TRANSACTION alanına SM30 yazıyoruz, Skip initial alanını işaretliyoruz, GUI Support alanı altındaki tüm seçenekleri işaretleyip, sayfanın en alt kısmında yer alan Default Values kısmında yer alan alana;

VIEWNAME  => ZDEMO_TABLE [Yarattığımız tablonun adı]

UPDATE => X

Değerlerini giriyoruz. 

Artık tablomuza ait bakım yapmak için tek bir transaction code ile ulaşabileceğimiz ekranımız mevcuttur. SAP GUI üzerinden direkt olarak belirttiğiniz transaction code ile bakım tablosundaki verileri güncelleyebilir, yeni veri girebilir, mevcut verileri silebilirsiniz.

Reklam

SAP Maintenance Table & Transaction Code’ için 3 yanıt

    1. Merhaba,

      Bunun için 2 yol var,

      1) Bakım tablosunu oluşturduğunuz Function Module içerisindeki screen layout üzerinden ilgili kolonu seçerek Screen Painter:Attributes bölümündeki Input Fields işaretini kaldırabilirsiniz.

      2)Bakım tabloları üzerinde spesifik işlemler yapabilmek için tablonun Form Rutinlerini kullanmanız gerekiyor.

      SE11 => Utilities => Table Maintenance Generator giriş yaptıktan sonra üst menüden => Ortam => Değişiklik => Zamanlar sekmesi ile ilerleyerek Form Rutin listesi açılır.

      Bu listede tabloda hangi event esnasında ne yapmak istediğinize dair seçimler sunulur. Örneğin bakım ekranına giriş yapıldığı anda bir işlem yapmak için Maintenance Event Olarak AA seçeneği ile ilerlenebilir.
      Sizin istediğiniz senaryoda ise, bakım ekranı açılır açılmaz ilgili alan edit yapılmaya kalkıldığı anda yazacağınız kontrole düşer ve edit işlemini gerçekleştirmezsiniz.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s