SAP ABAP STRING OPERATIONS

imgres.jpg

SAP ABAP ile string operasyonlarına ilişkin yapılabilecek kodlama örnekleri ile ilerliyoruz.

Birden fazla string değişkeni birleştirmek veya belirli bir imleç ile ayırmak için gerekli olan keyword CONCATENATE‘dir. Bu keyword ile ilgili örnek kod bloğu aşağıdaki gibidir.

DATA s1(10VALUE ‘Hello’,
s2(10VALUE ‘ABAP’,
s3(10VALUE ‘WORLD’,
result1(30),
result2(30).

CONCATENATE s1 s2 s3 INTO result1.
CONCATENATE s1 s2 s3 INTO result2 SEPARATED BY ‘-‘.

WRITE / result1.
WRITE / result2.

Yukarıdaki kod bloğunda görüldüğü gibi s1, s2 ve s3 olarak 3 tane değere sahip değişken tanımlıyoruz. VALUE keyword’ü ile default olarak bir değer ataması yapılmıştır.

CONCATENATE işlemi ile iki farklı işlem yapacağımızdan dolayı result1 ve result2 olarak ve bu değişkenlerin karakter değerinin 30 olacağını parantez içerisinde belirterek tanımlıyoruz.

ilk işlemde verilen 3 değeri birleşik olarak result1 değişkenine atamasını yapıyoruz. ikinci işlemde ise her bir değer arasına ‘-‘ imleci kullanarak ekliyoruz ve birleştiriyoruz. Bu kod bloğunu aktive ettikten sonra ortaya çıkan ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Capture.PNG

REPLACE Keyword’ü kullanarak string bir değişkene ait olan değeri başka bir değer ile değiştirmek mümkündür. Buna ilişkin kod bloğu aşağıdaki gibidir.

DATA : str1(30VALUE ‘SAP ABAP DEVELOPMENT’,
str2(10VALUE ‘WORLD’.

WRITE :‘Eski Değer: ‘str1.

REPLACE ‘DEVELOPMENT’ WITH str2 INTO str1.

WRITE :‘Yeni Değer: ‘str1.

Yukarıdaki kodda yer alan str1 isimli değişken içerisinde yer alan 3 kelimelik bir değer mevcut. Ancak bu 3 kelimeden herhangi bir tanesini değiştirmek için değiştirilmek istenen değer için str2 isminde başka bir değişken tanımlanıyor. REPLACE keyword’ü kullanarak 3 kelimelik değişken içerisinden neyi değiştireceksek onu belirleyip daha sonra WITH keywordünü kullanarak ne ile değiştireceğimizi ve son olarak INTO keywordü kullanarak nerede değişiklik yapacağımızı belirleyip, WRITE ile değişiklik sonrası oluşan yeni değere sahip str1 değişkenini aşağıdaki gibi ekrana bastırabiliriz.

Capture.PNG

SPLIT keywordü kullanarak herhangi bir değere sahip string bir değişkenin içerisindeki bir yerden itibaren değerin bölünerek istenen kısmı alınabilmektedir.

DATA s1(10)s2(10)s3(10),
source(20VALUE ‘abc-def-ghi’.

WRITE ‘İlk Kelime: ‘source.

SPLIT source AT ‘-‘ INTO s1 s2 s3.

WRITE:‘S1 – ‘s1.
WRITE:‘S2 – ‘s2.
WRITE:‘S3 – ‘s3.

Yukarıdaki kod bloğunda source isimli bir değişken tanımlıyoruz ve bu değişkene default olarak aralarında ‘-‘ işareti bulunan bir kelime yazıyoruz. Mevcutta bulunan bu string değişken için ‘-‘ işareti ile ayırarak tek tek elde ettiğimiz değerleri s1, s2 ve s3 değişkenlerine atamasını yapıyoruz. Sonuç olarak ekrana çıkan değer aşağıdaki gibi olacaktır.

Capture.PNG

 

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s