SAP ABAP ile programlama için, sistem içerisinde yer alan kodlama editörü kullanılmakta. Bunun için iki türlü yöntem bulunmakta birincisi SE38 T-Code ile erişilebilecek olan ABAP editör, ikincisi ise SE80 T-Code ile erişebilecek olan Object Navigator.
İkisi arasında yapı olarak tek far SE38 üzerinden sadece kodlama ekranı bulunmakta ancak SE80 üzerinde object navigator penceresi ile geliştirme yaptığınız ortamlara erişebileceğiniz bir alan bulunmakta. Bu yüzden daha seri hareket edebilmek ve kodlama yaptığınız ekranlar arasında geçişler için kısa yolları bulabileceğiniz SE80 ekranı daha kullanışlı olabilmektedir. Aşağıda ki resimde Object Navigator yapısının özet biçimini görebilirsiniz.
SAP kodlama mantağında diğer programlama dillerine göre keskin çizgiler bulunmakta. Bunun en bariz örneğini oluşturulan program isimlerindeki belirli kurallardan görebiliriz. SAP içerisinde hali hazırda bulunan temel programlar bulunmakta ve her program için bir T-Code ile çağırıldığından bahsetmiştik. Bu program isimlerinin kendisine özgü isimleri vardır ancak bir geliştirici SAP Abap ile program geliştirecekse bu programların isimler ‘Z’ veya ‘X’ ile başlamalıdır. Diğer isimlerle veya karakterlerle başlayan program SAP sistemi içerisinde kullandığı diğer programlara ait olduğundan dolayı programın oluşturulmasına izin vermeyecektir. Israrla oluşturulmak istenirse bunun için bir access code istenir eğer bu access code ile program oluşturulursa ve SAP içerisindeki o isimle kayıtlı bir program varsa daha sonrasında bu programın çıkartacağı sorunlar için SAP herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.
SAP Sistem mimarisi ve ABAP program yapısı 3 kaptmandan oluşmaktadır.
Veritabanı katmanı ile work porcess’ler, Uygulama katmanı üzerinde Dispatcher’ler ile sunum katmanında Client üzerinde gösterilmektedir.
SAP ABAP programlama dili için belirlenen data tiplerine ilişkin detaylı bilgiler aşağıdaki tabloda görülmektedir.