SAP ABAP kodlama ile basit bir hesap makinesi oluşturarak aritmetik operasyonların ne şekilde kodlandığı aşağıdaki kod blokları ile görülmektedir.
Aritmetik operasyonlarda yapılacak işlemimiz için kullanıcı tarafından 3 tane parametre alınması gerekmekte. Birinci Sayı, İkinci Sayı ve Hangi işlemin yapılacağı.
Kullanıcı tarafından parametre alınması için ABAP tarafında PARAMETRE: ifadesi kullanılmaktadır. Alınacak parametrelerin değişken isimleri ve tiplerinin belirlenmesi içinse TYPES: ifadesini kullanmaktayız. Yapılan işlem sonrası ortaya çıkacak olan veri içinse DATA: ifadesi ile sonuç döndürülebilir.
İlk olarak kullanıcıdan alınacak parametreleri ve döndüreceğimiz veri tipindeki sonuç değişkenine ait değişken tipimizi belirliyoruz.
PARAMETERS: pa_int1 TYPE i,
pa_op TYPE c LENGTH 1,
pa_int2 TYPE i.
DATA gv_result TYPE i.
‘IF’ kontrolü ile kullanıcıdan gelecek olan operant’ın 4 işlem operantından biri olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eğer kullanıcı operant olarak 4 işlem dışında başka bir karakter girişi yaparsa hesaplama yapmadan en altta belirlediğimiz hatayı döndürecek.
Daha sonrasında CASE kontrolü ile kullanıcıdan gelen operant tipine göre yapılacak işlemin kodlarını yazabiliriz.
Son olarak WRITE: ile gv_result değişkeni üzerinden çıkan sonucu ekrana bastırabiliriz. Ayrıca ELSEIF kontrolü ile sıfıra bölünme hatasınıda kontrol ederek kullanıcıdan gelen 2. sayının 0 ve işlemin bölme işlemi olması durumunda sıfıra bölünme hatasının oluştuğunu kullanıcıya bildirebiliriz.
IF ( pa_op = ‘+’ OR
pa_op = ‘-‘ OR
pa_op = ‘*’ OR
pa_op = ‘/’ AND pa_int2 <> 0 ).
CASE pa_op.
WHEN ‘+’.
gv_result = pa_int1 + pa_int2.
WHEN ‘-‘.
gv_result = pa_int1 – pa_int2.
WHEN ‘*’.
gv_result = pa_int1 * pa_int2.
WHEN ‘/’.
gv_result = pa_int1 / pa_int2.
ENDCASE.
WRITE: ‘Result’(res), gv_result.
ELSEIF pa_op = ‘/’ AND pa_int2 = 0.
WRITE ‘No division by zero!’.
ELSE.
WRITE ‘Invalid operator!’.
ENDIF.
Programı çalıştırmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri, editör penceresinde üstte yer alan ikonlardan oluşan menüde ki ;
Kontrol Et CTRL + F2)
Etkinleştir (CTRL + F3)
Doğrudan (F8)
Seçenekleri ile önce yazdığımız kodun syntax açısından bir sıkıntısı hatası olup olmadığını daha sonra herhangi bir hata bulunmuyorsa kodun derlenmesi ve derleme işlemi sonrasında F8 ile çalıştırılması sağlanır.
Programı çalıştırıp gerekli parametreleri girdikten sonra çıkan sonuç aşağıdaki gibi görünmektedir.