Virtual Network / Subnet Modify

Windows Azure üzerinde oluşturduğumuz sanal makinelerin birbirleri arasındaki ilişki kurulması için virtual network kurulumundan daha önceki konularda bahsetmiştim. Ancak Kurulum yaptıktan sonra kullandığımız subnetler için bir değişiklik yapmaya kalktığımızda veya makineleri başka bir subnet ile bağlantı kurdurmak istediğimizde ne gibi yollar izlenmesi gerektiğinden kısaca bahsedeceğim.

8272.adarch540_6235ED56

Windows Azure üzerinde Virtual Network oluşturmak için;

1) Management Portal üzerinde “NEW” seçeneği altında yer alan ve sırasıyla : Networks, – Virtual Network –  Custom Create seçenekleri ile ilerliyoruz.

2) Açılan pencere üzerinde yer alan Virtual Network Details alanlarını dolduruyoruz ve bir sonraki kısıma ilerliyoruz.

Network Details

3) DNS Server and VPN Connectivity alanında yer alan DNS servers kısmına bir isim belirttikten sonra kendi isteğinize bağlı olarak DNS adresi belirliyorsunuz. Ancak sağ tarfta yer alan Point-to-Site ve Site-to-Site seçeneklerinden hiçbirisini işaretlemeden ilerliyoruz.

2

4)  Starting IP Adresi olarak 10.1.0.4 belirliyorum tabi bu opsiyonel olarak her kullanıcı başlangıç IP adresi aralığını kendisi belirleyebilir. Starting IP Adres Count olarak (16) belirledikten sonra Subnet olarak 2 tane subnet tanımlıyorum Adress Count olarak 24(256) belirliyorum ve kullanabileceğim adres aralıkları sağ tarafta listeleniyor. Bu aralıklar oluşturacağım Virtual Machine’lere tanımlayabileceğim adres aralıklarını belirtmektedir.

35)  Son olarak bütün ayarları oluşturduktan sonra Virtual Networking’i tamamlıyorum.

4

Virtual Machine ile Virtual Network arasındaki bağlantıyı kurmak için;

1)      Management portal üzerinden “NEW” seçeneği ile sırasıyla Compute- Virtual Machine – From Gallery seçenekleri ile ilerliyoruz.

2) Galeride yer alan Windows Server 2008 SP1 hazır imajı içeren Virtual Machine oluşturuyoruz.

3)  Oluşturacağımız sanal makine özelliklerini belirliyoruz.

6

4) Bu aşamada daha önce oluşturduğumuz Virtual Network seçenekleri ile eşleştirmeyi gerçekleştirerek Virtual Machine için belirlediğimiz subnet aralıklarından Internal IP adresi belirleyeceğiz.

7

5) Gerekli eşleştirmeler sağlandıktan sonra Virtual Machine oluşturulur. VM tamamlandıktan sonra Dashboard ekranında Monitor altında yer alan kısımda VM hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı listede bizim belirlediğimiz Subnet aralığındaki Internal IP adresini görebiliriz.

9

Virtual Network içerisinde oluşturduğumuz subnet-1 adıyla bağlantı kurduğumuz Virtual Machine için Subnet değişikliği yapmaya kalktığımız zaman hata mesajı alınmaktadır. Herhangi bir Virtual Machine için kullanılan ve çalışır vaziyetteki Virtual Network silinemez ya da üzerinde değişiklik yapılamaz.

Örnek olarak daha önce belirlediğim Starting IP Adres için 10.4.0.0 başlangıç adresini 10.5.0.0 olarak değiştirmek istiyorum ve aşağıdaki şekilde hata mesajı ile karşılaşıyorum

Can't Modify Subnet

Bunun için farklı bir yol mevcut. Oluşturduğumuz VM’i farklı bir Subnet ile bağdaştırmak istediğimizde VM içerisindeki disk ile yeni bir VM oluşturuyoruz ve Virtual Network Details kısmında bir diğer Subnet olarak belirlediğim Subnet-2 ile bağdaştırabiliriz.

1) Oluşturduğumuz VM içerisinde en altta yer alan DELETE seçeneğine tıkladığımızda VM içerisindeki Diskleri Tut seçeneği ile diskleri Azure içerisinde saklayıp Makineyi siliyoruz.

12

2) Virtual Machine silindikten sonra VM sekmesi içerisinde en üstte yer alan menüde görüldüğü gibi Disks kısmında sildiğimiz VM’e ait olan disk’i görebiliriz.

13

3)      Management portal üzerinden “NEW” seçeneği ile sırasıyla Compute- Virtual Machine – From Gallery seçenekleri ile ilerliyoruz.

4) Galeri içersindeki Menüde yer alan My Disks sekmesi içerisinde VM’e ait Diski seçerek ilerliyoruz.Azure disk

5) Disk’i seçtikten sonra Virtual Network içerisindeki ve bizim değiştirmek istediğimiz Subnet-2 için seçenekten işaretliyoruz. Eğer varsa başka bir Network ayarlarını da kullanabiliriz. Ancak burada daha önce kullandığm Subnet-1 adres aralığından vazgeçerek Subnet-2 tarafından sunulan adres aralıklarını kullanmak istiyorum ve bu seçenekle ilerliyorum.Virtual Machine

6) Görüldüğü üzere VM içerisinde herhangi bir değişiklik yapmadan sadece bilgileri içeren Disk İmajını başka bir Subnet ile bağdaştırdık. Yeni vm içerisindeki Dashboard kısmında yer alan Vm bilgilerinde görüleceği üzere Subnet-2 aralığında belirlenen adresi VM Internal IP olarak belirlendi.

Dashboard


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s