Kendinize ait blog veya şirketinize ait bilgileri yayınladığınız herhangi bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz web sitesini yayınlayabilmek için bir host sahibi olmalısınız. Standart hosting firmalarından sunucu kiralayarak web sitelerinizi o firmaların sunucuları üzerinden yayınlayabilirsiniz. Ancak hosting firmaları size sunucuya erişim noktasında RDP ile uzaktan bağlantı sağlamazlar. dolayısıyla sunucu tarafındaki yönetim işlemlerini size sunmazlar. Sunucu üzerinde custom operasyonel işlemler gerçekleştirmek isterseniz bu ancak firmanın iletişimine ve size sunduğu imkanlara bağlıdır.

Windows Azure platformu içerisinde Virtual Machine olarak oluşturduğunuz ve içerisindeki işletim sisteminden tutunda istediğiniz özel kurulumlara kadar herşey sizin kontrolünüz altına sunulmaktadır. Ayrıca birden fazla oluşturduğunuz VM’ler arasında VPN bağlantısı ile subnet’ler aracılığıyla iletişim kurabilir hatta şirketinizde kullanıyorsanız Active Directory yönetimini direk vm içerisine aktif bir şekilde entegre edebilirsiniz. Bunlara örnek olarak bir web sitemiz olduğunu ve bu web sitesini Azure Virtual Machine üzerinden nasıl yayınlayacağımızı kısa bir demo ile anlatıyor olacağım. Bunun için sıfırdan web sitesi geliştirmedim ancak internet üzerinden Free Web templates indirdim ve indirdiğim bu web sitesini yayınlayacağım.
İlk olarak Management Portal üzerinden New sekmesine gelerek yeni bir Virtual Machine oluşturuyorum.
Virtual machine oluşturduktan sonra makine içerisine uzaktan erişim için RDP dosyasını Connect sekmesinden indirerek bağlantıyı gerçekleştiriyoruz.
Windows Server 2012 imajını içeren makinemiz içerisinde web sitesi yayınlayabilmek için bir takım yüklemeler ve ayarlamalar yapmamız gerekmekte. Bunun için öncelikle Web Server (IIS) kurulumu gerçekleştirmek için Server Manager altında bulunan Add Roles and Features kısmına girerek aşağıdaki gibi Web Server IIS sekmesini işaretleyerek ilerliyoruz.
Hangi framework üzerinde çalışacağına dair işaretlemeden sonra, yükleme işlemini başlatıyoruz.
Yükleme işlemi tamamlanırken Firewall ayarlarınıda gerçekleştirebiliriz. Hali hazırda Azure tarafından bize sunulan bir VM olduğu için Firewall kurulu ancak dış portlara kapalı vaziyette. Sitemizi yayınlayabilmemiz için bir endpoint gerekli bunun için örnek olarak 80 portundan gelen talepler server tarafındada 80 ile karşılanabilmesi için inbound rule olarak 80 portunu firewall içerisinde izin vermesini sağlıyor olacağız.
Sol taraftaki menüde görünen Inbound Rules sekmesine tıkladığımızda sağ taraftaki menüde yer alan New rule ile port ekleme işlemine başlıyoruz. Aşağıdaki şekilde ilerleyebilirsiniz.
Allow the Connection seçeneği işaretledikten sonra, Domain, Private, Public seçeneklerinin hepsini işaretli bir şekilde inbound rule’a bir isim ve açıklama tanımlayarak firewall 80 portunu dışarıya açmış bulunuyoruz.
IIS Server kurulumu gerçekleştikten sonra C:// klasörü içerisine inetpub adında bir klasör eklendiğini göreceksiniz. Bu klasöre girdiğinizde wwwroot klasörü altında publish ettiğiniz web sitenizin dosyalarını yerleştirerek yayınlayabiliriz. Ancak bir diğer önemli nokta yukarıda açtığımız 80 portunu azure portal üzerindende endpoint olarak karşılayacak 80 portunu tanımlamamız gerekmektedir.
Oluşturduğunuz VM dosyası içerisine girdiğinizde üst tarafta yer alan menü alanında Endpoints sekmesi göreceksiniz Add New ile 80 portunu tanımlayabiliriz.
İndirdiğim free template web site klasörünü c://inetpub/wwwroot klasörü altına yapıştırıyorum.
Ve son olarak Management Portal üzerinden oluşturduğumuz Virtual Machine Dashboard sayfasında bize sunulan DNS name ile web broweser üzerinde siteye giriş yapabiliriz. Ancak klasör adını eklemeyi unutmayın !
Görüldüğü üzere macrosoft.cloudapp.net DNS adı ile 80 portu ile server üzerine giriş yapıyorum ve bootbusiness klasörü altındaki sitemi görebiliyorum …