Local’de oluşturulan veritabanı üzerinde alınan yedekleme ve bu yedeği başka bir ortamda kullanmak için kullanılan klasik yöntem olarak backup ve restore özelliklerini biliyoruz. Ancak hali hazırdaki veritabanını Windows Azure platformuna taşımak için bu yapıları kullanmak şimdilik zor gibi duruyor :). Bunun için farklı bir yol olarak veritabanına ait script alarak bu scripti azure üzerindeki veritabanına entegre etme ile çözebiliriz. Bu işlemi yaparken bir kaç ufak değişiklik yapılması gerekmekte ; Bunun için öncelikle kullanılan versiyon MS-SQL Server 2008 R2 olmalı.
Sql server management studio üzerinde kullanmak istenilen database üzerine sağ tık ile “Tasks” ve “Generate Script” sekmesi üzerinden açılan pencereden ilerleyebiliriz.
İlerleme aşamasında Set Script Options bölümüne geldiğimizde “Advanced” kısmına tıklayarak bir kaç ayarlama yapılması gerekmektedir.
Açılan Pencerede olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Convert UDDTs Base Types => TRUE
Script For The Database Engine Type => SQL Azure Database
Types of Data to Script => Schema and Data
Ok butonu ile işlemleri devam ettirdiğimiz zaman belirlediğimiz locasyona sql script dosyası oluşturulacaktır.
Bu işlemler ile local database üzerindeki işimizi halletmiş bulunmaktayız. Şimdi Azure ortamındaki entegrasyon için yeni bir database oluşturmamız gerek ve bu database içerisinde oluşturduğumuz scripti yerleştirmemiz gerekmekte.
http://manage.windowsazure.com adresi ile Azure Management Portal’ına bağlanıyoruz. Portalda alt kısımdaki New sekmesi ile yeni bir SQL database oluşturuyoruz.
Create Sql Database dedikten sonra sayfa üzerinde database’in oluştuğunu göreceksiniz.
Deneme isimli veritabanımıza tıkladığımızda açılan pencere üzerinde DASHBOARD sekmesi altında oluşturduğumuz veritabanı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabiliriz.
Peki bu veritabanına nasıl bağlanacağız nasıl tablolarımızı göreceğiz ve bunları yöneteceğiz ?
Bu soruların cevabı için iki farklı yöntem var birincisi;
Microsoft azure platformu üzerinde oluşturulan veritabanı için silverlight ile hazırlanmış güzel bir arayüz hazırlamış isterseniz, oluşturduğunuz veritabanına tıklayıp açılan sayfada altta bulunan connect your database altındaki design your sql Database ile bu pencereye ulaşabilirsiniz.
Ancak kendi sql server management studio’nuz ile bu database’e ulaşmanızda mümkündür. Yukarıda da bahsettiğim üzere dashboard sekmesi altındaki detaylı veritabanı bilgileri üzerinde yazılı olan servername kısmı ile management studio üzerinden bağlantı mümkündür.
2. yöntem ise kendi bilgisayarınızdaki sql server management studio üzerinden bağlanmak.
SERVER NAME kısmında yazılı olan adresi management studio ile il aşamada oluşturduğumuz username ve password ile giriş sağlanabilir.
Bağlantı sağlandıktan sonra görüldüğü üzere management portal üzerinde oluşturduğumuz deneme isimli database görünmektedir.
Şuana kadar yaptığımız işlemler ile local database’mize ait olan script’in çıktısını aldık ve azure platformu üzerinde yeni bir server ve database oluşturduk. Şimdi sırada bu iki işlemi birleştirmek. Oluşturduğumuz scripti sql server üzerinde açıyoruz.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta açtığımız bu scripti execute etmeden önce üzerinde çalıştığınız database’i MASTER olarak göreceksiniz bu kısmı kullanmak istediğiniz database ismi ile değiştiriniz. Bu işlemden sonra execute ettiğiniz script’e ait tüm veri oluşturduğunuz veritabanına aktarılacaktır.